ROUTE 42 – Evenwicht tussen grenzen stellen en perfectionisme – met Sabine Havelaerts


“Perfectionisme coaching draait er om om inzicht te geven dat je wél goed genoeg bent” – Sabine Havelaerts


Sabine Havelaerts had een uitdagende en mooie carrière als people, project, HR en change manager. Tijdens een toevallig gesprek wees een sollicitant haar op haar coaching talent.

Ze begon haar persoonlijke zoektocht en ontdekte dat ze energie kreeg van mensen opnieuw in hun kracht te zetten, met andere woorden: te “empoweren”.

Vandaag doet ze wat haar boeit en wat ze graag doet: mensen begeleiden in hun eigen zoektocht, tot inzicht brengen, mogelijkheden laten zien en dichter bij zichzelf brengen. En vervolgens deze inzichten omzetten in een plan, want het verschil tussen dromen en realiteit is namelijk actie ondernemen.

Ze volgde tal van opleidingen en seminars zoals Integrale coaching, NLP, Perfectionisme Coaching, Vision Boards, … en verslindt boeken over persoonlijke ontwikkeling.

Naast loopbaancoach en perfectionismecoach, is ze ook zaakvoerder van het consultancy bureau 2-Challenge dat ze samen met haar wijlen partner Frank bijna 10 jaar geleden opstartte.

Ze vertelt openhartig over de zoektocht naar balans in haar leven.

Waarom moet je deze podcast beluisteren?

 • “Empowerment”, wat is dat precies?
 • NLP is een houvast in Sabine’s leven.
 • Persoonlijke ontwikkeling, a way of life.
 • Perfectionisme syndroom is vaak ontstaan in de kindertijd.
 • Loslaten, hoe leer je dat?
 • Je doel halen enkel op wilskracht? Njet!
 • Sabine’s top 3 van inspirerende boeken.
 • Hoe een 6-minuten dagboek je mindset kan veranderen.
 • Wat zijn de eigenschappen van een goed leider?
 • Wat heeft Sabine met UB40?


Sabine is loopbaancoach bij Passion for Work.

Samen met haar wijlen partner Frank richtte ze ook het bedrijf “2-Challenge” op (hoofdzakelijk consultancy en coaching).


Zij neemt vooral het gedeelte coaching op zich: mensen empoweren om terug in hun eigen kracht komen te staan.


“Hoe zou jij jezelf omschrijven als coach?”

“Voor mij is het belangrijk om mensen terug in hun kracht te zetten. Mensen helpen om hun barrières te doorbreken, of het nu gaat over keuzes binnen hun loopbaan of persoonlijke doelen.”


Om in actie te komen lopen mensen soms aan tegen belemmeringen door bepaalde overtuigingen, of anderen kunnen best wat structuur gebruiken.


Wie is Sabine?

Ze omschrijft zichzelf als een persoon in volle en voortdurende ontwikkeling, m.a.w. iemand die steeds wil blijven leren en groeien.


Ze is mama, plusmama, zaakvoerder, coach, dochter, zus, …  Voor haar vormen deze rollen 1 geheel, want in alle rollen is “empowerment” de rode draad. Of het nu gaat om haar kinderen of een team op de werkvloer teurg in hun kracht zetten, ze haalt graag het beste uit iedereen.


Als klein meisje al was ze voelde ze aan wat personen in haar omgeving nodig hadden of wat er speelde.  En in haar vroegere jobs kon ze makkelijk inschatten wat de sterke en minder sterke punten waren van mensen met wie ze in contact kwam.


Geboren coach

Geheel toevallig kreeg ze tijdens een gesprek met een sollicitant het compliment dat ze een geboren coach was.  Ze had haar gave steeds gebruikt tijdens haar carrière zonder het te beseffen. 


Ze werd zich bewust van haar talent en dit leidde naar het zetten van effectieve stappen naar coaching.


Sabine krijgt energie van ….

mensen vooruit helpen en een evolutie zien. Mensen laten groeien en zelf ook groeien.


Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens haar studententijd al las ze boeken over persoonlijke ontwikkeling.   Ze kreeg het inzicht dat iedereen uniek is maar tegelijk als mens uiteindelijk iedereen gelijk is.  We zijn spirituele wezens in een menselijk lichaam.


Na het behalen van haar diploma heeft ze zich op de professionele wereld gestort en verdween de persoonlijke ontwikkeling wat op de achtergrond.


Loopbaancoaching was de eerste stap opnieuw in de richting van zelfontwikkeling. Er volgden nog cursussen waar ze veel kennis op deed en groeide, zowel bij het beoefenen van haar job als coach, als als mens.


Zo moest ze tijdens de vorming “Integrale coaching” uit haar comfort zone treden en barrières doorbreken.  En dankzij de cursus “NLP” (Neuro Linguistisch Programmeren) kan ze moeilijke situties nu anders bekijken.  De inzichten die ze gekregen heeft, bieden haar een houvast.


Perfectionisme

Een waardevolle les uit de cursus NLP is dat je beperkte overtuigingen kan omzetten in iets waar je wél mee aan de slag kan gaan.  Perfectionisme coaching is hier een voorbeeld van. Meestal gaat perfectionisme terug naar de kindertijd, naar “ik wil aanvaard worden” of naar een minderwaardigheidsgevoel.


De kindertijd is anders dan het volwassen leven. De taak van een perfectionisme coach is inzicht geven dat je wél goed genoeg bent, dat je gerust mag toegeven dat je het waard bent.


Mensen met perfectionisme syndroom hebben het moeilijk met grenzen stellen. Ze gaan er vaak over en lopen vaak aan tegen een burn out omdat ze het niet gekanaliseerd krijgen. 


Herken je jezelf hierin?  Doe aan zelfzorg:

 • Plan bewust tijd in voor jezelf.
 • Laat je creatieve kant terug naar boven komen, zorg ervoor dat je plezier beleeft aan de dingen.

Het stukje perfectionisme gaat echter nooit weg, en dat hoeft ook niet. Want het zorgt er voor dat je bepaalde resultaten behaalt. Het gaat er om om het evenwicht, balans te vinden.


De balans in het leven van Sabine

Sabine’s man Frank is gestorven in mei 2020.  Vanaf dan heeft ze zich voorgenomen om af te gaan op haar buikgevoel en plant ze bewust tijd in voor zichzelf.


Zelfzorg is de boodschap voor een goede balans: op zondag gaat ze steevast alleen wandelen, en tijdens dagelijkse de rat race maakt ze tijd voor zichzelf door momenten in te lassen waarin ze bewust alles los kan laten of kan laten bezinken.


Niet piekeren / loslaten

Er waren uiteraard zware momenten, momenten waarop ze het allemaal niet meer zag zitten.  Er moesten immers veel beslissingen genomen worden (familiaal, de zaak).


Als je te veel nadenkt over de dingen, val je snel in de valkuil van piekeren.  Sabine vermijdt dit door zich te laten bijstaan door mensen met ervaring, door hulp in te roepen à netwerking.


De stemmen in je hoofd en gepieker hou je onder controle door:

 • te focussen op de toekomst, doelen te stellen
 • dankbaarheid te tonen voor alles wat het leven wel nog te bieden heeft
 • = LOSLATEN, dan pas is er RUIMTE voor ACTIE

“Stel, je wordt morgen wakker en je bent 10 jaar ouder.  Waar heb je spijt van?”

Welke stappen je ook hebt gezet in je leven, de goede of de minder goede, alle beslissingen die je genomen hebt, maken je de persoon die je nu bent. Iedere stap die je zet, heb je nodig om een volgende les te leren.


Misschien heb ik wel spijt dat ik niet sneller of uitgebreider met mijn creatieve kant aan de slag gegaan ben.  Maar daar is het nog niet te laat voor!


De ideale dag van Sabine ziet er zo uit:

Coachen zit haar in het bloed, dat kan niet ontbreken.  Dat geeft haar energie.


Daarnaast is ze leergierig, dus een cursus volgen om te groeien als persoon is even onontbeerlijik.


Momenteel volgt ze – in het verlengde van haar opleiding NLP –  een cursus hypnose, vanuit het geloof dat ze nog een betere coach kan zijn als ze kennis heeft over het onderbewuste.


Veel mensen willen bewust dingen veranderen in hun leven, maar worden hiervoor tegengehouden door hun onderbewuste.  Hoe komt dat?  Hoe krijg je iemand aan de overkant?  Hoe zijn wilskracht en het onderbewuste met elkaar verbonden?  Welke tools gebruik je om ze te doen volhouden?  Boeiende materie om hier mee aan de slag te gaan als coach.


Top 3 meest inspirerende boeken

 1. “Je ongekende vermogens” van Tony Robbins heeft Sabine er aan gezet om NLP te volgen.
 2. “Steeds leuker” van Jelle Hermus heeft veel impact gehad om doelen te stellen en de stappen er naar toe.
 3. “Je wordt wat je denkt” van Inge Rock heeft haar bewuster doen worden van haar talent als coach.

Hoe doet Sabine dat eigenlijk zelf?

Iedereen heeft wel eens verdriet, angst, woede.  Het is belangrijk om deze gevoelens toe te laten en te doorleven om de draad opnieuw te kunnen opnemen en te kunnen focussen op positieve dingen. Loslaten en geloven dat het goedkomt is de boodschap. Dan pas kan je het positieve aantrekken.


Hiervoor heb je steeds een welbepaald doel nodig, anders kan je je objectieven niet bereiken.


Ochtendritueel

Sabine vult dagelijks haar 6 minuten-dagboek in om in haar kracht te staan. Ze neemt de tijd om te antwoorden op 3 vragen, zowel ’s ochtends als ’s avonds :


Ochtend:

 • Waar ben ik dankbaar voor?
 • Welk succes wil ik behalen vandaag?
 • Welke positieve overtuiging geef ik mezelf mee?

Avond:

 • Wat kan ik verbeteren?
 • Wat heeft me vandaag gelukkig gemaakt?
 • Wat heb ik gedaan voor iemand anders?

Sabine heeft deze tool ook gebruikt binnen haar gezin, nl. voor haar pluszoon.  Zijn dagen op school waren saai, vond hij.  Door hem te stimuleren om steeds 3 dingen op te sommen die hij wel leuk vond, is het haar gelukt om hem een positieve mindset te geven. Missie geslaagd!


Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een goede leider?

Je moet kunnen aanvoelen wat je team nodig heeft en daarop inspelen. Als leider ben je maar zo sterk als je team is.   Dat betekent: goede mensen bij elkaar brengen en hen ondersteunen zodat ze optimaal tot hun recht komen en als team kunnen samenwerken.


Flexibiliteit als leider is de boodschap.  Aan de ene kant moet je doelgericht handelen, aan de ander kant betrokkenheid van het team toelaten om samen een doel te bepalen.De impact van Covid-19: in het begin heeft het voor onrust gezorgd in Sabine’s leven.  Daarnaast heeft het veel rust gebracht om meer “me-time” in te plannen.  De “sociale verplichtingen” vallen in deze speciale tijden weg waardoor er meer tijd vrij komt.  Ook naar de toekomst toe geeft het stof tot nadenken.


“Every hour of every day, I’m learning more
The more I learn, the less I know about before
The less I know, the more I want to look around
Digging deep for clues on higher ground.” – UB40

Deze tekst van “Higher Ground” van UB40 heeft Sabine ooit op een muur in huis geschilderd. De tekst past bij haar omdat hij aansluit bij persoonlijke onwikkeling. 

Iedere dag leren we bij, maar worden we tegelijk geconfronteerd met het feit dat er nog zo gigantisch veel te ontdekken is.

Het is haar persoonlijke missie om beetje bij beetje haar blinde vlekken te leren kennen en kennis te vergaren, om die op haar beurt door te geven aan andere mensen om hun kracht opnieuw te vinden.


Contact Sabine Havelaerts

https://www.2-challenge.com/ of via facebook (2-challenge of Sabine Havelaerts)


Beluister deze aflevering: