ROUTE 41 – Zeg niet zomaar “opruimcoach” – met Veerle Polfliet“Tijd met mijn mama is belangrijk. Ik heb mezelf tot doel gesteld dat ik elke 14 dagen op woensdag een afspraak met haar heb” – Veerle Polfliet


Veerle Polfliet stelt zichzelf voor als Professional Personal Organizer & coach.  Ze zorgt voor ruimte in je huis en rust in je hoofd.


Professional organizer wordt in de volksmond ook wel “opruimcoach” genoemd, maar voor haar gaat het verder dan dat.  Het draait niet enkel om een gedragsverandering; het innerlijke werk in de mens is minstens even belangrijk.


Professional organizing berust op 4 pijlers:

 1. Aandachtsmanagement of time management (hoe ga je om met je tijd?)
 2. Hoe ga je om met je archief?
 3. Digitaal overzicht (digitale orde, mailverkeer)
 4. Spullenaanpak

Dit is het uiterlijke werk, de gedragsverandering. 

Ze voegt er graag ook een 5de pijler aan toe voor het innerlijke werk: coaching.


Wat leer je als je deze podcast beluistert?

 • Professional organizing berust op 4 pijlers.
 • Het “innerlijke werk” is de basis van alles.
 • Het aanleren van nieuwe gewoontes en die volhouden is de sleutel tot succes.
 • Tijd investeren in het maken van een weekplanning levert je meer tijd op.
 • Laat de dingen los in je hoofd en leer ze benaderen vanuit je hart.
 • Welke belangrijke rollen neem jij op voor je dierbaren en hoe maak je tijd voor hen?
 • Na een coaching traject bij Veerle voel je je energie weer stromen.
 • Geluk is een keuze? Volgens de Cosmic Trinity van de Feng Shui filosofie wel

Vaak hoor je “als je opgeruimd hebt, krijg je rust in je hoofd”.  Maar zij ziet het net omgekeerd.  Je start met het creëren van rust in je hoofd en pas dan kan je beginnen opruimen.


 • Focussen op je ademhaling is hierbij een eerste tool.  Ze leert hiervoor de Bhastrika ademhaling aan. Hierdoor krijg je meteen een energieboost door je lichaam en helderheid in je hoofd.
 • Op zoek gaan naar de missie, overtuigingen, identiteit, waarden en normen van mensen is absoluut nodig om nieuwe gewoonten te integreren in hun leven en die te blijven volhouden.  Dankzij haar opleidingen (o.a. NLP) kan ze technieken gebruiken om dieper te graven met het oog op een succesvol en permanent resultaat van de coaching.


“Wat zeg je tegen jezelf ’s ochtends?” 

Een positieve gedachtengang is een absolute must om de dag goed te starten.  Dat heb je nodig om bewust gelukkiger, krachtiger, succesvoller, … in het leven te staan.  Een spiekbriefje met positieve affirmaties kan je hierbij helpen en kan je integreren in je ochtendroutine zodat ze een automatisme worden zoals bijvoorbeeld je tanden poetsen.


En, Veerle, wat staat er op jouw spiekbriefje?  “Ik ben goed genoeg, ik mag er zijn. Ik heb geweldige relaties.”

Je ochtendroutine heeft een heel grote impact op je dag.  Veerle is hier bewust mee bezig.  Haar “ritueel” ziet er zo uit:

 • Opstaan rond 06u30
 • Koffie of thee
 • Zo’n 10’ mediteren
 • Bewegen (lopen / yoga, …)
 • Begin van de werkdag

Bij tijdsgebrek is het belangrijk dat je IETS doet, ook al is het niet veel, om toch de routine, de gewoonte aan te houden.

Gouden tip die Veerle leerde van auteur Stephen Covey (De 7 eigenschappen van effectief leiderschap): “begin steeds met het einde voor ogen”.


Waar word jij blij van, Veerle?

“Van simpele dingen: van de zon die schijnt, van een vriendelijk woord, van iets te kunnen betekenen voor een ander.

Dat uit zich in mijn huidige job: coaching geeft de mensen een duwtje in de rug.”


Waar komt je passie vandaan?

Veerles vorige job was event organizer. Zo’n 6 jaar geleden is ze met die job gestopt omdat haar gezin getroffen werd door ziekte.  Ze heeft toen beslist de zaak over te laten.  Toen moest ze op zoek gaan naar wat ze wou doen met haar leven. Ze volgde een aantal coaching sessies en kreeg veel inzichten.

Tijdens een meditatie waarin ze een tijdssprong maakte naar haar kinderjaren, zag ze zichzelf bij de buurvrouw kasten leeg maken en opnieuw vullen op een ordelijke manier. Dàt was haar eurekamoment. Haar organisatietalent wou ze een andere wending geven en ze besloot om te doen wat ze nu doet.


Even stilstaan bij de eerste pijler: omgaan met tijd (time management).

Veerle staat met haar klanten graag even stil bij welke rol ze opnemen in hun leven, wie ze willen zijn voor hun partner, kinderen, … wat ze willen bereiken in hun leven met die rollen, wat ze graag willen dat die mensen zeggen over hen.

Zelf reserveert ze bijvoorbeeld elke 14 dagen op een vast tijdstip een moment om door te brengen met haar mama.

De tijd die belangrijk is, blokkeert ze steevast in haar agenda. Ze plant haar agenda vanuit haar rollen (als partner, dochter, oma, …).

Wat je al weet voor een jaar ver, kan je gerust inplannen, maar de meest cruciale is de weekplanning.  Als je start met “me-time” (bijv. met je vriendinnen) en je plant je andere afspraken daarrond, dan heb je het gevoel dat je je tijd goed benut hebt want je hebt de afspraken die belangrijk zijn voor jou, geïntegreerd in je agenda.

Even bewust tijd nemen voor je planning en een vast tijdstip hiervoor vastleggen en jezelf daaraan houden is belangrijk voor een goed resultaat. Het is een investering in tijd die achteraf in veelvoud terugkomt.


Tools voor het opmaken van je weekplanning:

 • Hoe zit het met je energieniveau? Ben je een ochtend- of avondmens?  Hou daar rekening mee bij het plannen van meetings bijvoorbeeld.
 • Batchen: voeg gelijksoortige taken samen binnen een tijdsblok en voer ze tegelijk of vlak na elkaar uit (bijv. post, administratie, betalingen, …).
 • Mails: only handle it once (behandel je mail en beslis meteen wat je er mee gaat doen). Ga bewust om met je mailverkeer en wees er enkel op bepaalde tijdstippen mee bezig (zeker niet constant).
 • Hoe stel je prioriteiten?  Als je weet wat er belangrijk is voor jou, dan is het niet moeilijk om dat te bepalen, zowel op het werk als in het gezin.  Het kwadrant van Eisenhouwer is hiervoor een handige tool ((on)belangrijk en (niet)dringend)).  Vergeet ook vooral niet te delegeren. “Moet ik dit nu doen?”
  • Bij het opstellen van je “to do” lijstje zet je 2 taken bovenaan die prioriteir zijn zodat je die als eerste kan afwerken.
 • Vergeet geen reserve in te bouwen in je agenda (witruimte) voor onvoorziene omstandigheden.

Wil je tijd investeren om nieuwe gewoontes te integreren in je leven?  Dan zal je uit je comfort zone moeten treden. Want je kan niet steeds hetzelfde doen en een ander resultaat verwachten.

Je kan al meteen starten door de 2 minute-rule te hanteren: als je iets binnen de 2 minuten kan afwerken… time for immediate action! Je hoeft echter niet alles in 1 keer te willen veranderen. 


Alles wat je hebt aangeleerd, kan je ook weer afleren, maar ga in kleine stappen tewerk. Gun jezelf de tijd. Want wist je dat het 21 dagen duurt voor je iets nieuws aangeleerd krijgt?

Starten met time management, “opruimen” is één ding, maar ook je gedachten moeten opgeruimd worden.  WHY NOT NOW?  Er zal ook een ander persoon naar boven komen.  Hou goed voor ogen: wie wil je dan zijn, waar wil je naar toe?  Coaching is cruciaal om je doel te bereiken. Tijdens intake gesprek toetsen beiden partijen af of ze iets kunnen betekenen voor elkaar, want er moet wel een klik zijn onderling.

Veerle leert je hoe je de dingen in je hoofd kan loslaten en hoe je ze kan benaderen vanuit het hartà minder denken, meer VOELEN


Wat gebeurt er als iemand een traject gevolgd heeft en de 4 pijlers zijn aangepakt?

 1. Klant krijgt ruimte in de ruimste zin van het woord
 2. Klant staat gelukkiger in het leven
 3. De energie begint weer te stromen

De grootste inspiratiebronnen van Veerle:

Stephen Covey, David Allen, Tony Robbins, Michael Pilarczyk (zijn Nederlandstalige app “meditation moments” is heel gevarieerd)


Veerle’s fascinatie voor Feng Shui (de balans tussen de persoon en de omgeving)

Voor meer balans in je leven: declutter of ontdoe je van rommel om de energie opnieuw te laten stromen.  Dus weg met de dozen ongebruikte spullen op zolder, in de berging, in de keuken, …. weg met ballast. 

Kan je moeilijk loslaten omwille van de emotionele waarden die de dingen hebben?  Laat je begeleiden en leer van tips & tricks.


Welke plek in je huis pak je eerst aan?  Begin met de plek die je het meeste stoort.

 • Je kan de taak best opsplitsen.  Er kruipt meestal veel tijd in dus werk in stappen. Zo lijkt het geen onoverkomelijke taak.
 • Alweer: begin met het einde voor ogen.  Wat is je doel?
 • Tip: integreer het in je agenda.
 • Laat je coachen om niet het gevoel te hebben dat je er alleen voor staat, alleen zie je soms het bos door de bomen niet

“Focus op het NU.  Wie wil je nù zijn in je opgeruimde zelf?” – Veerle Polfliet

Contact Veerle Polfliet:

https://www.ve-consult.be/ of via LinkedIn


Geschenk voor de luisteraars:

Speciaal voor jou heeft Veerle een cadeautje! Ze geeft een gratis stappenplan weg:


Organiseer je spullen – in 7 eenvoudige stappenBeluister deze aflevering: