ROUTE 56 – Omgaan met angst en psychisch onbehagen (in tijden van COVID-19) – met Mattias Desmet


“De ziekenhuisbedden worden al 20 jaar afgebouwd in grote getale. Dus kunnen we ons de vraag stellen of het overspoeld worden van een ziekenhuis het primaire gevolg is van de ernst van het virus of een gevolg is van het afbouwen van de ziekenhuisbedden”

– Mattias Desmet

Onze gast van vandaag is professor Mattias Desmet. Hij is professor in de klinische psychologie aan Universiteit Gent en behaalde daarnaast ook een master in de statistiek.


Hij gelooft dat subjectieve ervaring het meest centrale aspect van de mens is. Het wordt steeds duidelijker dat het mentale leven van invloed is op alle verschillende aspecten van ons bestaan ​​(in het bijzonder de sociale en fysieke dimensies).

Gedurende de 20e eeuw hebben klinische observaties en onderzoeksresultaten dit op een verbluffende manier geïllustreerd. Denk bijvoorbeeld aan de impact van placebo’s op symptomen en klachten. Bovendien – zelfs als we volkomen gezond en rijk zijn – betekent dat niets als we ons zorgen maken over het mentale niveau.

En Professor Desmet kijkt ook met een andere bril naar de aanpak en de gevolgen van de coronacrisis.
Hij stelt dat onze angst voor het coronavirus niet enkel op feiten is gebaseerd. Het virus is gevaarlijk, maar er schuilt een diepere existentiële crisis achter onze angstgevoelens. De maatschappij was al langer aan het wegglijden in een spiraal van angst en psychisch onbehagen. Dat fenomeen aanpakken is de echte uitdaging van de coronacrisis.


Hou je vast aan de takken van de bomen met deze bijna 2 uur durende podcast over Angst, Corona, wetenschap, filosofie, massavorming en hoe Mattias deze crisis zou aanpakken mocht hij minister van volksgezondheid zijn.

Waarom moet je deze podcast beluisteren?

 • Waarom de farmaceutische industrie zo een enorme invloed heeft op de maatschappij.
 • Hoe de maatschappij psychisch al in een lamlendige toestand was voor de corona crisis.
 • Wat het basisprincipe is van psychoanalyse.
 • Waarom je de kern van je verlangen nooit definitief kan verwoorden.
 • Waarom er altijd een bepaalde vorm van lijden nodig is om iets te veranderen in je leven.

Veel luisterplezier

7 inspirerende wijsheden van Mattias:

 1. De kern van je verlangen zit in je lichaam opgeslagen en je kan dat nooit definitief verwoorden.
  Als je de gedachten gewoon laat komen zoals ze komen dan cirkelen ze rond iets, ze volgen een bepaald patroon. En in de kern waarrond je gedachten cirkelen dat is je attractor en je bereikt dat nooit. Je kan daar ronddraaien maar je voelt het ontglipt je altijd weer. Dat is het basisprincipe van psychoanalyse.
 2. Spreken over zichzelf verkleint de vervreemdheid van de mens aan zichzelf.
 3. Ik geef geen therapie. Want therapie wekt het gevoel op dat er iets zieks moet behandeld worden. Mensen komen bij mij met een vraag en niet zozeer met een probleem. Het is dus de kunst om een klacht om te vormen tot een vraag.
 4. Mensen verdragen één ding heel slecht en dat is angst waar ze niet van weten waar ze vandaan komt.
 5. Er moet altijd een bepaalde vorm van lijden zijn om iets te veranderen in je leven.
 6. Om echt een verandering te realiseren moeten de mentale voorstellingen, dus het inzicht, geconnecteerd raken aan je fysieke ervaringen (het AHA moment). En dat is het moment dat er iets verandert. Dat geeft een gevoel van ontlading.
 7. Taal is van die aard dat eigenlijk elk woord een ander woord vraagt om zijn betekenis te krijgen. En zo kom je eigenlijk altijd een woord te kort om definitief te bepalen dat is wat de ander wil en dat is wat ik wil.

Beluister deze aflevering: