ROUTE 27: Werk aan je productiviteit, creëer extra tijd – met Johan D’Haeseleer


“Concentreren heeft veel te maken met veiligheid, want als je je niet veilig voelt ga je de omgeving scannen naar allerlei signalen” – Johan D’Haeseleer

Johan D’Haeseleer is industrieel ingenieur, arbeidsanalist en wijdt zijn leven reeds meer dan 15 jaar lang aan werkvereenvoudiging en de creatie van extra tijd. Eerst bij Colruyt, nu als trainer in timemanagement. Zijn klanten noemen hem kortweg ‘Mister Simplicity’.


Hij voert een praktisch pleidooi voor het efficiënt omspringen met je tijd. Gewapend met eigen voorbeelden en een koffer vol grote en kleinere tips, leert hij zijn publiek hoe effectief ‘extra tijd’ te maken voor hun passies, voor wat ze zelf willen doen.


Al te vaak immers werken we tégen ons brein waardoor we in een reactieve modus terechtkomen: het laatste en het luidste probleem krijgt alle aandacht, het belangrijke wordt weggeduwd door het dringende. In deze podcast leer je hoe je dit kunt herkennen, maar vooral ook hoe te breken met deze trend.


Waarom moet je deze podcastaflevering zeker beluisteren?

  • Extra tijd voor jezelf creëren? Hoe doe je dat concreet en op een doeltreffende manier? Johan deelt zijn arsenaal aan tips
  • Weerstand zit in je hoofd. Welke 3 zaken zijn er nodig om iets te veranderen?
  • Welk ongelofelijk voordeel levert je mond dichtplakken tijdens het slapen je op?
  • En hoe zorg je ervoor dat je minder afgeleid wordt door je telefoon en social media?

“Als je geen goed systeem hebt en je hebt een goed idee dan ben je genoodzaakt om er direct aan te beginnen”- Johan D’Haeseleer


Bewonder jij ook mensen die steeds hun controle kunnen bewaren? Zelfs als ze overspoeld worden door werk.

Johan alias “Mister simplicity geeft ons 11 vroege waarschuwingssignalen die je vertellen dat je de controle aan het verliezen bent.


1. Je concentratie is niet meer top

Taken duren langer dan normaal. Je vermogen om de afleidingen buiten te houden is minder. Je aandacht wordt door allerlei signalen gehijacked.

2. Je begint meer uren te werken

Het is niet uitzonderlijk dat je af en toe wat extra capaciteit nodig hebt. Je oplossing is de laatste weken steeds meer uren doen.
Je belt opnieuw dat je wat later gaat thuis komen.

3. De goesting om ’s morgens op te staan is minder dan anders

Wanneer ’s ochtends de wekker zich laat horen, vervloek je hem meer dan de vorige weken. Je drukt meerdere malen de snooze-knop in. In de hoop dat die negen extra minuten het wat beter gaan maken.

4. Je checkt meer dan gewoonlijk je inbox

Het begint je op te vallen dat je de “send en receive” knop van je email programma meer dan normaal indrukt.

5. Je wordt (het) stilaan moe

Je lichamelijke energie gaat achteruit. En de goesting om ’s avonds nog iets extra te doen is er niet meer. Je ploft na je werktijd in de sofa.

6. Je bent niet meer gerust dat je met de juiste dingen bezig bent

Ad hoc zaken blijken allemaal dringend en belangrijk te zijn. En dringende taken duwen belangrijke taken steeds meer naar de achtergrond.

7. Je stelt sporten/hobby’s uit

Het momentum dat je de voorbije maanden had, lijkt gebroken. Runkeeper heeft je al een aantal reminders gestuurd dat het tijd is om een blokje te gaan hardlopen. Je hebt de berichtjes genegeerd en je bedenkt dat je deze berichtjes ook kan elimineren.

8. Er zijn te veel telefoontjes die de stand van zaken navragen

Als ze je nu eens zouden gerust laten en je niet onderbreken om naar de stand van zaken te vragen. Je hoort jezelf iets te vaak sorry zeggen en bijna excuses verzinnen waarom je iets niet afleverde.

9. Je wordt kregelig

Je hebt een korter lontje dan normaal en dat is niet je gewoonte.

10. Je vervoegt de gelederen van de klagers

Je collega’s vertellen dat de organisatie iets moet doen aan de workload en onderbrekingscultuur. En je hoort jezelf mee springen op die kar.

11. Het is al een paar weken geleden dat je nog een ideale week deed


Meer info over Johan vind je op www.johandhaeseleer.com


Beluister deze aflevering: