Route 104 – Over een vluchteling die multimiljonair werd, mindset, volharding en ondernemen – met Qahramani Payadâr“Op mijn 25e was ik miljonair en op mijn 26e woonde ik terug bij mijn moeder op zolder en zaten we in de bijstand.” – Qahramani Payadâr


Vandaag hebben we Qahramani Payadâr te gast. Timothy leerde hem kennen in 2018. Qahraman heeft hem op weg geholpen bij zijn persoonlijke ontwikkelingsreis. Inmiddels zijn ze bevriend en kon een gesprek voor onze podcast niet uitblijven. En wat een bijzonder verhaal heeft deze man… Wat een volharding en wat een mindset vooral! 


Zijn vader werd vermoord in Irak vanwege zijn politieke activisme en het opkomen voor de rechten van de Koerden. Als tiener slaat hij op de vlucht, bang voor vervolging en de oorlog. Hij loopt met zijn familie wekenlang ‘s nachts door bossen en bergen van grens naar grens, bang om opgepakt en uitgeleverd te worden. Uiteindelijk vraagt hij met zijn familie asiel aan in Nederland.

Hij belandde van een goed leventje in Irak plots helemaal onderaan de maatschappelijke ladder in een asielzoekerscentrum. Hij klom met zijn miljonairmindset helemaal naar boven op de ladder: binnen 7 jaar na zijn aankomst in Nederland was hij miljonair, 3 jaar later multimiljonair en 5 jaar later was hij failliet (!). Nog eens 7 jaar later heeft hij zichzelf uit de (miljoenen) schulden gewerkt. Inmiddels is hij opnieuw succesvol ondernemer.


Geniet van dit bijzondere en aangrijpende verhaal, boordevol wijze lessen over mindset, volharding en ondernemen. Laat je inspireren door deze bijzondere podcast.

Waarom moet je deze podcast zeker beluisteren?

  • Hoe je multimiljonair wordt.
  • Hoe Michael Pilarczyck zijn personal coach werd.
  • Hoe creëer je een money mindset.
  • Hoe iedereen succesvol ondernemer kan worden.
  • Hoe je geleid wordt door hogere krachten als je op het juiste pad zit
  • Hoe je de kracht van gedachten praktisch kunt toepassen

Veel luisterplezier!

“Het is altijd vallen en opstaan, zoals alles in het leven. Zo ook als ondernemer. Hoe meer je valt hoe sneller je terug op staat.” – Qahramani Payadâr


7 inspirerende wijsheden en inzichten van Qahramani Payadâr


Pak alle kansen alsof je maar één kans krijgt

Bij iedere grensovergang moesten we oppassen, we liepen maandenlang door de bergen en de bossen, we liepen ‘s nachts omdat we overdag sneller gepakt konden worden. Als je gepakt wordt, wordt je onherroepelijk teruggestuurd. En je komt dan altijd in de verkeerde handen terecht. Je kan het niet twee keer proberen, je hebt maar een kans. En dit komt daar vandaan. Alles wat ik pak, pak ik als één kans, want je krijgt niet een tweede kans, er is geen herkansing 

Geloof in de goedheid van mensen

Zo sliepen we in Italië in een park voor het Colosseum op stukken karton en kwamen willekeurige Italianen ons eten geven, of je ging naar een kerk en dan kreeg je een brood. Dus in de goedheid van mensen heb ik altijd wel geloofd. Ik geloof zeker ook wel in de slechtheid van bepaalde mensen. Maar over het algemeen zijn mensen altijd bereid om je te helpen of om je verder te brengen in het leven als je daadwerkelijk met een probleem zit. 

Je best pas hoe goed je het hebt als je helemaal opnieuw moet beginnen

Als asielzoeker kom je toch onderaan in de maatschappij terecht. Iedereen vertelde ons dat we blij moesten zijn dat we hier waren. Dat waren we ook, zeker omdat ik wist dat mijn moeder en familie veilig was in Nederland, maar we hebben ook wel wat achter gelaten. We hadden in Irak best wel een luxe leven, we woonden op een appartement en ik had mijn eigen kamer. Plots kom je in een asielzoekerscentrum terecht met honderden op een hoopje en deel je met zessen een kamer en moest je met 4 andere gezinnen één wc delen.

Neem je rol en verantwoordelijkheid op als de situatie dat van je vraagt

Ik voelde me wel al heel snel een mannetje. Mijn moeder had het erg zwaar en was er kapot van om haar man te verliezen en haar geliefde land achter te laten. Vanaf mijn 14e kwam het wel in een stroomversnelling en was ik al snel de man in het huis. Mijn moeder kon het niet alleen, ze had al zoveel afgezien en sprak de taal niet, dus ik begon vanzelf van alles te regelen. Ik was de oudste broer en iemand moest opstaan, ik voelde dat ik degene was die dat moest doen. Op een gegeven moment overlegde ik met mijn moeder over zaken en deed budgetbesprekingen met haar en ging ik naar ouderavonden en dat soort dingen. Dat brengt je wel een soort serieusheid in je leven, je skipt je tienerjaren als het ware.

Op 2 jaar tijd kun je miljonair worden

Ik wilde eigenlijk niet werken voor mijn geld, ondernemen zat altijd al in mijn bloed. 2003 was de oorlog in Irak eindelijk voorbij. Toen gingen de grenzen open opeens open en kon je dingen daar naartoe sturen. Het geld van de olie kwam onder de mensen terecht, dus er werd wat meer rijkheid gedeeld. Toen heb ik wat handel in auto’s gedaan. Dan kocht ik hier in Nederland auto’s op en stuurde ze of reed ze naar daar en verkocht ze met winst. En op latere leeftijd wat luxere auto’s tot zelf supercars voor de nieuwe upperclass die ontstaan was, de superrijken. Op mijn 21e begon ik fulltime in de autohandel en binnen 2 jaar had ik 6 nullen op mijn rekening en was ik miljonair. Drie jaar later kon je daar nog een nul achter zetten, zo goed ging het.

Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld dat ik er wel ga komen. Als ik val, sta ik weer op

Ik ben opgegroeid in de jaren 80, dat was in Irak een tijd van welvaart. Er was nog geen oorlog en alles was mogelijk. De sky was the limit, die mindset had ik toen ook al en heb ik altijd gehad, zelfs toen ik voor een paar gulden een hele dag asperges stond te steken. Ik heb eerlijk gezegt nooit aan mezelf getwijfeld.  Er kan natuurlijk morgen weer iets gebeuren waardoor ik alles wat ik heb opgebouwd weer ga verliezen, maar ik zie het altijd zo: ik ben al zo vaak gevallen en weer op gaan staan, dus ik sta weer op. Dat is wel een van mijn grootste krachten en drijfveren geweest om verder te komen in dit leven. 

Van miljonair naar multimiljonair tot failliet en in de schuldsanering

In die tijd had je nog geen banken in Irak waar je geld naartoe over schreef, het ging in grote tassen de grens over naar Turkije om daar te storten. Op een gegeven moment ging het zó goed met mijn business dat een goede vriend van me, mijn compagnon, het contact deed in Irak en daar de auto’s verkocht en het geld ontving. Tot het op een gegeven moment mis ging, ik weet niet meer precies hoeveel, maar het ging om ongeveer 23 miljoen dollar. Tot op de dag van vandaag heb ik nooit meer iets van hem vernomen. Ik bleef achter met een hoop schulden, hier in Europa en ook daar, met mensen die auto’s gekocht hadden maar die nog niet hadden gekregen. Binnen 2 jaar was ik miljonair, 3 jaar later multimiljonair en een paar jaar later was ik failliet en zat ik in de schulden. Zoveel schulden dat je er met normaal werken niet meer vanaf komt. 

Je moet onderscheid maken tussen een mensenleven en materiële zaken. 

Geld is iets wat we zelf hebben verzonnen, dus heeft het in principe geen waarde. Ik vond het verlies van mijn vader en later van mijn zus veel ingrijpender, want je kunt het niet herstellen. Als je de juiste mindset hebt kun je weer geld maken. Het heeft 7 jaar geduurd tot ik weer schuldenvrij was.


Beluister deze aflevering: