ROUTE 46 – Ben jij een vogel of een vis? – met Dirk Oellibrandt


“Ieder van ons kent plaatsen waar je je precies een ander mens voelt. Alsof we daar delen van onszelf moeten ophalen. Maar dan moeten we terugkomen naar de plaats waar we leven. Daar hebben we ook dingen te doen.” – Dirk Oellibrandt


Tijdens ons interview met Wouter Torfs viel de naam van onze gast van vandaag: Dirk Oellibrandt. Wij zochten hem op en en wilden alles weten over de Alchemie van het leven. We willen jullie wel alvast waarschuwen: deze podcast is enkel geschikt voor de gevorderde persoonlijke ontwikkelingsjunkie.


Alchemie betekent letterlijk de chemie van het AL, of anders gezegd, de wisselwerking tussen jou en de kracht van de natuurelementen.


Dirk is een traditionele en tegelijk moderne alchemist. Los van de beperking van religie en de illusies van de wereld en met de kracht en vrijheid van de oorspronkelijke spirituele wijsheid.  Een passie voor waarheid en het volle potentieel van leven is altijd al kenmerkend geweest voor Dirk. Zijn talent is om mensen op een natuurlijke manier bij hun kern te brengen en hen te laten ervaren wat het ware potentieel en de weg is die het leven hen aanbiedt.


Samen met zijn vrouw creëerde hij de Life Projects methode met als taal de Alchemie van Leven. Een organisatie die vanuit directe verbondenheid werkt met de kracht en wijsheid van de oosterse en westerse wijsheidstradities, vertaald in een moderne vorm die direct toe te passen is in ons leven. 


Via “ Life Projects” biedt Dirk individuen, therapeuten, leiders en organisaties steun en begeleiding aan bij de realisatie van hun levensproject.


Dirk is ook de auteur van 4 boeken: Alchemie van Leven, Alchemie Wijsheid, De Alchemie van het Leiderschap en The Life Force Ritual.

Timothy en Tom startten een dag na de opname van deze podcast een jaartraject v bij Life Projects om te ontdekken of zij nu een vogel of een vis zijn. Je hoort hier ongetwijfeld meer over.
Veel plezier bij het beluisteren van deze ietwat ongewone maar uiterst boeiende podcast.


Waarom moet je deze podcast beluisteren?

 • Van waar komt Dirk’s fascinatie voor het Oosten?
 • Welke 4 factoren zijn er om je potentieel als mens te ontdekken?
 • Wat is een bronervaring?
 • De heilige geometrie is gebaseerd op de verhouding 1,62. Hoe zit dat in de Moderne Tijd?
 • Corona … een vloek of een zegen? Hoe ga jij er mee om?
 • Zijn zwarte gaten wel echt zwarte gaten?
 • Stilte is de basis om toegang te krijgen tot je mind.
 • Kom meer te weten over de metafoor “de Koning en zijn ministers”.
 • Kwantumfysica voor dummies.
 • Ken je het verhaal van de Indische man die gezegend werd door een godin en van zijn 11de tot zijn 90ste niets at?


“Mijn vrouw zei soms: “Je bent een Oosterse zot die in een Westers lijf beland is”.” – Dirk Oellibrandt


10 inspirerende wijsheden van Dirk

 1. Veel mensen zijn op zoek naar hun potentieel en maken hier best veel tijd en geld voor vrij. Meestal kijken ze enkel naar de buitenkant (privé, talenten, relaties, …). Maar ze vergeten zo goed als altijd te kijken naar wat er echt is, wat er op hun harde schijf staat.
  • Eens ze het inzicht krijgen dat hun leven niet bij hen past, dat ze een pompoen zijn die aan een appelboom groeit, dan volgt hun koers vanzelf.
 2. Vandaag de dag is in het Westen het “fysieke en dieper spirituele” onder het “onbewuste” geparkeerd omdat we er zogezegd “niets mee kunnen”. Traditioneel was dat echter niet zo. Toen ging het eerder om een “aanwezigheid” in het onbewuste die je basisgevoel en het contact met je lichaam bepaalt. Dit leidt naar je instinct.
 3. Yin en yang ☯ zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het yin-yangsymbool is de voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij yin vrouwelijkheid (aarde, koude, het noorden, vochtigheid) symboliseert en yang mannelijkheid (hemel, warmte, het zuiden, droogte).
  • Yin en Yang zijn complementair; het ene kan niet heel zijn zonder het andere.
 4. Al op heel jonge leeftijd voelde Dirk zich niet echt passen in deze wereld. Hij begreep de tegenstrijdigheden van de mensen niet tussen wat ze voelen en wat ze zeggen. Door veel tijd in de natuur door te brengen en Oosterse krijgskunsten te leren, begon hij pas zijn draai te vinden. Hij kon écht zijn, zoals alles in de natuur echt is. Het klopte! De perfectie en de beheersing van de bewegingen van de Meester in combinatie met de natuur werd voor hem “Tao”.
 5. Taoïsme en boeddhisme liggen op veel vlakken dicht bij elkaar. Taoïsme is gericht op je buikcenter als basis en start vanuit natuur. Boeddhisme is sterk gericht op compassie van je hartcenter en start vanuit eenheid van alle wezens.
  1. Maar als je beide paden bewandelt, kom je op hetzelfde punt uit.
 6. We moeten komen tot een maatschappij waar we het spirituele en het wetenschappelijke (alchemie) terug samen brengen. Oorspronkelijk was alchemie niet enkel spiritueel maar ook linkerhersenhelft. M.a.w. ook begrijpen waarom en toepassen in praktijk.
  • Als je spiritueel ontwikkeld bent, maar je kan het niet toepassen, dan is dát je volgende stap. Enkel toegepaste kennis is van waarde. Dan wordt het eenheid.
 7. Natuurlijke voeding is belangrijk. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat al dan niet werkt (uit ethische overwegingen of fysiek). Ga op zelfonderzoek, maar vertrek vanuit de natuur, voel aan wat je lichaam wil en aan kan.
 8. Een aanrader van Dirk: ga een paar keer per dag stil staan en laat alles los. Kom in het hier en nu en laat alles gaan waar je geen vat op hebt. Dan kom je op een plek waar het leven simpel en cool is.
  • Geniet bijvoorbeeld van de lange wachtrij aan de kassa en vraag je af “wat is de realiteit op dit ogenblik?”. Zo creëer je meer balans.
 9. Je lichaam is steeds eerlijk met je en is een bondgenoot die je steeds alert houdt. Door er goed naar te luisteren en rekening te houden met je pijn of je beperking, bewijs je jezelf een goede dienst.
 10. Alchemie van het Leven, van Bodywork, van Liefde, van Leiderschap, van Vitaliteit. Om je potentieel te ontdekken, kan je je in zowat alles laten begeleiden bij Life Projects.

Beluister deze aflevering: